Eten… HET moment van de dag waar Fransen naar uitkijken

Stokbrood, croissants, kaas en wijn zijn natuurlijk de typische producten waar je aan denkt bij Frankrijk. De vele wijngaarden langs de wegen, ontbijt met verse stokbroden en croissants van de plaatselijke bakker. Dit zijn de kenmerken die iedereen die wel eens naar Frankrijk op vakantie gaat, herkent. Alleen op stokbrood, croissants, kaas en wijn kunnen de fransen natuurlijk niet leven. Wat is nog meer typisch voor de Franse eetcultuur?

Ik kom net terug van een weekje vakantie in Frankrijk. Als ik eerlijk ben, heb ik weinig van de Franse eetcultuur gemerkt. Dus ik ben op onderzoek uitgegaan.

Le petit déjeuner, Le déjeuner, Le goûter, Le diner

Om te beginnen is eten een belangrijk moment op de dag waar Fransen samen komen om te ontspannen onder genot van een hapje en een drankje. Vandaar dat zij uitgebreid de tijd nemen om drie à vier keer per dag te eten.

Het begint ‘s morgens met een simpel ontbijtje met een gesmeerd stokbroodje, croissant of pain-au-  chocolat die in een kop koffie met melk wordt gesopt.
De lunch die tussen 12u en 14u plaatsvindt is een stuk uitgebreider. Deze bestaat uit vier gangen: een koud voorrecht, zoals salade, gevolgd door hoofdgerecht, waarna drie soorten kaas worden geserveerd en als laatst een dessert, zoals chocolademousse of crème brulee. De Fransen lunchen thuis, in een restaurant of in de kantine. Wanneer er geen kantine is, zijn de werkgevers verplicht lunchbonnen uit te delen. Een lekkere lunch op de kosten van je baas is natuurlijk nooit verkeerd.
Om vier uur is het tijd voor het tussendoortje met koffie, thee, broodjes, koekjes, cakejes en fruit. Macarons zijn op dit moment een van de populairste Franse lekkernijen.
Rond acht uur vindt het diner plaats met vier gangen die heel erg vergelijkbaar is met de lunch. Ondanks dat Frankrijk echt een wijnland is, wordt alleen wijn gedronken bij het diner en bij speciale gelegenheden.

De Franse keuken

Door de verschillende klimaten is de Franse keuken erg divers. De Fransen gebruiken het liefst verse producten uit de eigen omstreken. Zo wordt in het noordwesten veel boter, room (crème fraîche) en appels gebruikt, in het zuidoosten olijfolie, kruiden en tomaten en in het zuidwesten eendenvet, foie gras, eekhoorntjesbrood en pens. In het noordoosten is de Duitse keuken, met  reuzel, worst, bier en zuurkool, een grote invloed geweest. Wat in elk deel van Frankrijk hetzelfde is, is dat het echte hoofdproduct van de gerechten vlees en vis zijn. Groente, aardappels of friet worden echt als bijgerecht geserveerd. Voor de geschiedenis van de traditionele Franse keuken, zie http://www.eetzaken.nl/eetgewoontes-frankrijk/traditionele-franse-keuken/

Gerechten die Fransen veel eten zijn:

  • Boeuf Bourguignon (rundvlees gestoofd in rode bougogne wijn, spekjes, champignons en ui)
  • Ratatouille (gestoofde groentes)
  • Quiche (een hartige taart)
  • Escargots (slakken)
  • Foiegras (ganzenlever samengesteld uit meerdere stukken lever)

Recepten

Als je ooit zin hebt om te proeven van de Franse keuken, hier zijn een paar recepten die ik heb gevonden op de site van allerhande.

  • Boeuf Bourguignon:

http://www.ah.nl/allerhande/video/R-V2231938/boeuf-bourguignon

  • Voor de visliefhebber, ratatouille met kabeljauwfilet:

http://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R758500/ratatouille-met-kabeljauwfilet

  • Een vegetarische quiche caprese:

http://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R911232/quiche-caprese

  • En als lekkernij framboze macarons:

http://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1120476/frambozenmacarons

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s